Vrijheidsdressuur

Vrijheidsdressuur is het aanleren van kunsten zonder dwang. Denk hierbij aan grote en kleine kunsten. 
Bij de kleine kunsten gaat het om kunsten die niet belastend zijn. Zoals: Flemen, nee-schudden, ja-schudden.
Deze zijn erg geschikt voor jonge paarden. Grote oefeningen kunnen nog niet gedaan worden met paarden jonger dan 4 tot 5 jaar, omdat de paarden jonger dan die leeftijd nog in de groei zijn. Grote oefeningen zoals steigeren,knielen,compliment, buiging zijn te belastend voor paarden in de groei en kunnen op latere leeftijd last van hun spieren krijgen.

Voordat je begint met vrijheidsdressuur is het belangrijk dat jij en je paard de basis goed kennen. Een goede basis is erg belangrijk voor jullie en jullie relatie. De basis bestaat uit; meelopen, meedraven, halt houden, targetten(aanraken op commando) etc. 

Het kennen van je paard is ook héél belangrijk. Ze kom je te weten wat je paard minder goed kan, of juist hartstikke goed! Je paard moet je ook vertrouwen en respecten. Wederzijds vertrouwen en respect is van groot belang. Denk eraan om eens grondwerk aan de hand te doen of schriktraining. Richt je niet op de hogere doelen, maar begin met de kleine beginselen.

Het is onverstandig om meteen met grote oefeningen zoals steigeren te beginnen als je zelf nog geen tot nauwelijks ervaring hebt. Het is namelijk lévensgevaarlijk om daaraan te beginnen als je gewoon niet weet hoe. Je paard kan omklappen, of hij kan het steigeren tegen je gebruiken. Begin dus eerst klein. Grote oefeningen heb je nog genoeg tijd voor als je paard de kleine oefeningen kent.  

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb