Het voer weigeren.

Doe dit met een hek tussen jou en je paard in zodat je paard niet opdringerig kan worden.

 

Neem wat biksjes in de ene hand en je clicker in de andere. Maak van de hand met de biksjes een vuist met de knokkels naar boven en hou deze richting je paard. Wilt hij aan je hand gaan bijten of je hand aanraken met zijn lippen? Beweeg je vuist naar boven en geef hem een zachte tik tegen zijn lippen. Niet te hard, maar wel dat hij weet dat dat niet de bedoeling is en zeg´NEE´. Zodra je paard weg kijkt als je ´NEE´ zegt, beloon je hem uitbundig. Want dát is de reactie die je wilt zien. Herhaal dit een aantal keer en beloon zodra hij wegkijkt. 


Gaat dit goed en reageert je paard op de juiste manier op 'NEE'? Dan kun je het wat moeilijker maken. Leg het voer in je open hand en hou dit voor je paard. Als hij er op af wilt gaan met zijn mond dan doe je snel je hand dicht en geef je hem een zachte tik tegen zijn lippen/mond.  Hou er rekening mee dat dit langer kan gaan duren dan met de vuist dicht, want nu ziet hij het voer en denkt hij dat hij het krijgt omdat het op een open hand ligt. Herhaal dit en na een aantal keren zal je paard doorkrijgen dat hij juist voedsel krijgt, als hij het in je hand negeert.  Je kunt eventueel ook een commando geven als hij het mag op eten. In dit geval is dat dus de click die je met de clicker maakt, maar je kan ook een stemcommando eraan vast maken zoals 'Ja' of 'Doe maar'.

Hier houd Sjors het snoepje zelfs vast met zijn tanden en eet het niet op. Het duurt even voordat je zover bent, máár in dit geval was een uitzondering.
We zijn er mee bezig om  het weer op te pakken.

Tips:
- Wees consequent.

- Laat je paard het voer ook echt pas pakken als jij toestemming geeft.