Het blok.

Het blok kan je aanleren vanuit de jambette of vanuit het niets.

Je pakt een stuk van een boomstronk, of een voerbak met daaronder tegels zodat het goed en stevig staat, en je paard er niet doorheen kan zakken.

Vanuit de jambette.
Ga met je paard voor het blok staan en vraag de jambette. Raakt je paard per ongeluk het blok aan? Beloon! Begin wel meteen met het commando. Als je het vanuit de jambette aanleert is het handig om het op stem commando te doen. Herhaal dit een aantal keren. Na een tijdje ga je wat meer vragen. Je paard moet het been op het blok laten staan. Als dit lukt beloon je meteen. Ook dit herhaal je. Dan ga je wéér een stukje verder. Je moet kunnen zien dat hij zijn best doet om op het blok te komen. Dat begint door zijn gewicht op het been te zetten dat op het blok staat. Je merkt meteen als je paard dit doet, hij beweegt dan met zijn lichaam naar voren.  Beloon dit ook meteen. Je paard krijgt dan door wat je bedoeld. Lukt dit niet? Dan kan je het andere been nog zelf erop zetten. Let op: dit is redelijk gevaarlijk omdat je paard zijn evenwicht kan verliezen. Doe dit alleen als het écht moet en zelfs dan liever niet!  Alle paarden die ik gezien heb, hebben nadat ze hun gewicht hebben verplaatst het andere been erop gezet. 

Je kan ook als je paard met een been erop staat, hem er op lokken. Hoe je dit doet? Je geeft het commando en laat hem er met een been op staan. Dan ga je voor hem staan en lok je hem met snoepjes naar je toe. Vaak is dat net het stapje dat ze nodig hebben. Beloon dan meteen. Meestal hebben ze het daarna snel door.

Vanuit niets.
 Dit is vaak nog makkelijker dan vanuit de jambette. Je gaat eerst ook voor het blok staan en probeert je paard er zelf op te krijgen door middelv an druk aan het halster. Lukt dit? Helemaal super! Dan maak je er een commando aan vast.

Lukt dit niet? ga voor het blok staan en pak het been van je paard. Dit zet je op het blok en je zegt het commando. Dan beloon je meteen. Dit herhaal je een aantal keren totdat je paard op het commando het been erop zet. Dan herhaal je de stappen zoals die hierboven bij de jambette zijn uitgelegd.
Overvraag je paard niet. Dit is een redelijk zware en ingewikkelde oefening. 
 Het kan dus even duren voordat je paard het door heeft.Heb geduld!

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb