Kusje geven.

Kusje geven is een heel leuk trucje om aan te leren en is vaak aandoenlijk om te zien. Én het is een van de makkelijkste trucjes om aan te leren en de meeste paarden hebben het snel door. Het begin is makkelijk.

Er zijn twee manieren om dit aan te leren. Je hebt het kusje geven met de lippen, of door een flinke lik.
We beginnen met het kusje met de lippen.

Pak iets te eten dat je paard lekker vind en laat hem dit ruiken. Hou dit kort bij je gezicht in de buurt en zeg het commando. Pakt het paard het eten dan moet je natuurlijk goed belonen. Herhaal dit een aantal keer en hou het eten steeds korter bij je wang. Als je paard daarna je gezicht aanraakt, ookal is het per ongeluk, om het eten te pakken , ook goed en uitbundig belonen. Ook dit een aantal keer herhalen en je paard snapt het vanzelf.

De tweede manier is door een flinke lik.
Maak je hand nat met iets van appelsap, of een andere vloeistof die je paard lekker vind. Hou dit bij je gezicht in de buurt, zeg het commando en laat je paard het aflikken. Beloon meteen. Breng je hand steeds korter naar je gezicht en blijf belonen als hij het aflikt. Als hij je gezicht aanraakt met zijn tong, dan beloon je uitbundig! Want hij doet immers wat je wilt. Herhaal dit totdat je paard alleen reageert op je commando en niet meer de appelsap nodig heeft. 

Het kost bijna geen inspanning van het paard dus je kan het gerust langere tijd oefenen. Als je merkt dat de aandacht begint te verslappen moet je even wat anders gaan doen voordat het teveel voor hem word.

Pas op: De eerste methode is niet geschikt voor paarden die graag/veel bijten want deze methode kan dat erger maken. Kies dan voor de tweede methode.