Apporteren

Bij het apporteren maak je ook weer gebruik van de nieuwsgierigheid van je paard.
Apporteren is het oppakken van bijvoorbeeld een emmer en die een tijdje ronddragen of gewoon alleen maar oppakken.
Je begint als volgt:

Oppakken en vasthouden.
Pak iets wat je paard makkelijk kan oppakken en zet dit voor hem neer. Wat in het begin het beste werkt is een emmer met het hengsel omhoog. Hier gaan ze aan snuffelen en zeg dan het commando. Beloon dit meteen. Dit is de eerste stap naar het oppakken. Steeds als je paard het hengsel ook maar even aanraakt (al is het per ongeluk) beloon je. Zo legt hij langzaam de link naar 'aanraken-click- beloning- eindresultaat'. Als hij het op jouw commando aanraakt dan ga je langzaam verder naar het oppakken. Dit doe je door nu pas te belonen als hij in het hengsel bijt. Herhaal dit een aantal keren totdat je ziet dat je paard het langzaam doorheeft. Dat is het juiste moment om weer een stapje verder te gaan. 
Nu beloon je pas als  hij het even in de lucht houd of omgooit. Je begint natuurlijk bij een hele korte tijd, maar dit bouw je steeds langer uit totdat hij het misschien wel 5 minuten vast kan houden.

Vasthouden onder het lopen?
Dat kan als hij weet hoe hij het moet vasthouden als hij stilstaat. Heeft hij de emmer of iets anders vast? Ga dan een aantal stapjes met hem lopen. Beloon al als hij alleen maar het gewicht verplaatst van de achterhand naar de voorhand met de emmer/iets anders vast. De kleinste stapjes moet je al belonen. Daarna beloon je pas als hij zijn been een beetje naar voren zet etc. etc. .


Apporteren.
Dan het echte apporteren. Dit gaat als je paard reageert op jouw stem of commando en dan naar je toe gelopen komt. Dan kan je de emmer of wat dan ook verder weg leggen(wel in zijn zicht nog) het commando zeggen en als hij het eenmaal heeft het commando zeggen wat je zegt om hem naar je toe te laten komen. Je paard zal het niet snappen in het begin. Zijn gedachten zijn namelijk; 'Huh, ik moest de emmer oppakken en nu weer naar haar toe? Oh, dan is de emmer niet meer belangrijk'. Hij zal de emmer laten staan. Maar daarvoor dus niet belonen! Als hij de emmer vast heeft en als jij roept, hij zijn hoofd omdraait richting jou met de emmer in zijn mond.. Dan moet je uitbundig belonen. Dat is dat kleine eerste stapje. Dan begint dat balletje te rollen in zijn hoofd. Daarna beloon je als hij de emmer vast heeft en een pas richting jou zet met de emmer in zijn mond. En dat bouw je steeds verder uit.

Let op: dit is redelijk lastig voor een paard omdat hij twee oefeningen moet combineren. Dat heeft tijd en geduld nodig. Overhaast het niet.  Dat werkt vaak averechts. Wees tevreden met wat je paard bereikt heeft en overvraag hem niet. De kleine stapjes heb je nodig voor het eindresultaat. Ook al moet je vaak opnieuw beginnen of pauze houden omdat je paard geen zin meer heeft.. Gun hem dat.