Help, mijn paard heeft ongewenst gedrag!

Help, mijn paard heeft ongewenst gedrag!


Iedereen kent het wel; vroeg of laat kom je een paard tegen dat ongewenst gedrag vertoond.  Het is niet alleen heel vervelend maar het kan ook gevaarlijk zijn. Je moet dus weten hoe je dit kunt voorkomen of hoe je dit kunt oplossen. In dit artikel ga ik uitleggen hoe je dit kunt oplossen.

Ongewenst gedrag (ook wel probleemgedrag) is heel vervelend en kan gevaarlijk zijn.  Gelukkig is het op te lossen. Waarmee? Clickertraining. Met clickertraining kan je namelijk zorgen dat, als je paard bepaalde dingen doet als jij iets doet, je paard het niet meer doet.
Dit doe je door sowieso te beginnen met zorgen dat je paard snapt waar de clicker voor dient. De clicker dient namelijk als hulpmiddel om aan te geven dat hij/zij het goed doet. Je clickt, geeft een snoepje/stukje wortel/etc. en dit herhaal je totdat je denkt dat je paard het snapt. Dan kan het echte werk beginnen.
Als je weet wanneer je paard ongewenst gedrag vertoont, boots je die situatie na. Je doet alles wat je normaal ook doet alleen deze keer op een langzamer tempo zodat je je paard kan corrigeren als hij ongewenst gedrag vertoont, maar ook kan belonen als hij het niet vertoont. Ik geef een voorbeeld:

Je paard wilt altijd een bepaald pad in lopen waar jij nooit in wilt. Hartstikke vervelend. Je kan hem laten lopen en na een tijdje omdraaien en terug gaan.. maar dan blijft je paard het doen. Je gaat hierbij als volgt te werk: Je neemt je paard te voet mee naar het pad waar hij in wilt.  Gaan zijn oren naar voren en draait hij zijn hoofd naar het pad toe? Dit is een van de eerste tekenen dat hij in zijn hoofd heeft gezet om daarin te gaan. Zet hem achteruit zodat hij weet dat dat niet de bedoeling is. Herhaal dit totdat je een verandering in zijn ogen ziet en hem hoort denken: ‘Hey, steeds als ik dit doe word ik achteruit gezet. Misschien doe ik dan iets verkeerd.’ Dan loop je verder. Loopt hij er nu naar toe en kijkt hij alleen maar loopt hij toch gewoon rechtdoor? Dan click je en beloon je. Je paard heeft dan door dat hij het goed heeft gedaan en dat hij gewenst gedrag heeft vertoond.  Bij het ene paard duurt het langer dan bij het andere paard, maar geduld is altijd belangrijk. Verlies jij je geduld, dan leert je paard niets en heb je kans dat hij het verkeerd leert.  
Loopt je paard goed mee aan de hand en besteed hij geen aandacht meer aan het pad? Dan ga je er op zitten. Máár, zorg wel dat in het begin iemand je paard nog vast heeft. Dit is namelijk een andere situatie omdat je er op zit. Maar omdat iemand je paard vast heeft ziet je paard ook nog wat bekends van hoe hij het geleerd heeft. Hou de clicker paraat! Na een tijdje gaat het beter en wil je paard dit pad niet meer in.

Het ergste probleemgedrag dat ik ken bij een paard is dat het bijt als je aankomt met het hoofdstel en haar kont naar je draait en gericht gaat stampen. Bij mij heeft ze dit gelukkig nog nooit gedaan maar als het ooit gebeurd bij een klein kind kan dit grote gevolgen hebben. Dit probleem is ook op te lossen alleen zal het tijd en geduld kosten. En denk eraan; zorg dat anderen op veilige afstand staan en hou een assistent bij de hand. Hoe los je dit op? Let op: dit kan met en zonder clicker. Deze situatie word beschreven zonder de clicker
- Dit paard stampt gericht en bijt als je met het hoofdstel aan komt. Heel gevaarlijk en problematisch gedrag. Wat ik zelf altijd doe is het hoofdstel achter me houden en dan met mijn hand een beetje uitgestrekt naar haar toelopen. Ik pak haar hals vast en probeer het hoofdstel aan te doen. Het kan zijn dat ze wilt gaan bijten, dat is makkelijk op te lossen. Probeert ze te bijten? Duw haar hoofd zacht weg, maar hou haar hals even vast en hou het hoofdstel voor haar hoofd. Zie je dat ze ontspant, dan aai je het hoofdstel over haar hoofd. Hierdoor gaat ze uiteindelijk het hoofdstel aan ontspanning koppelen. Hierna probeer je het nogmaals. Probeert ze nogmaals te bijten? Herhaal het dan. Het kan zijn dat je dit een aantal keer moet herhalen. Hou pauze tussendoor als het goed gaat. Zo stop je op het hoogte punt en kan je paard bijkomen van alle nieuwe indrukken en kunnen de nieuwe geleerde lessen in het hoofd doorgenomen worden.
Na de pauze ga je door. Je begint eerst met dat wat hierboven beschreven is. Dan ga je een stapje verder. Je houd het hoofdstel nu naast je als je naar het paard loopt en je arm uitgestrekt. Probeert ze te bijten? Doe dan hetzelfde wat je bij de eerste stap deed. Herhaal het en na een tijdje zal je een verandering in de ogen van je paard zien. Ze heeft door dat het niet werkt om te bijten omdat daardoor jij niet weggaat en het hoofdstel ook niet. Als je deze verandering ziet is het tijd om het hoofdstel werkelijk om te gaan doen. Doe dit pas echt als ze helemaal ontspannen is. Lukt het niet om dit aan te doen? Eind deze week komen twee artikelen online: één als vervolg op deze met hoe je het gericht stampen kan aanpakken en nog een waarin ik uitleg hoe je een paard halster/ hoofdstel mak kan maken.

Tot de volgende keer!