Achter uit lopen.

Achteruit lopen is het makkelijkste 'grote' kunstje om aan te leren. Sjors heeft het zichzelf aangeleerd, hij had mijn hulp daar niet bij nodig. Bij paarden die het niet zelf aanleren.. Hier komt de uitleg:


Vinger tegen de borst
Ik raad deze methode aan. Je gaat voor je paard staan en drukt met een vinger tegen zijn borst totdat je voelt dat hij zich gewicht naar achteren verplaatst. Je geeft meteen het commando hierbij. Het handigste commando is hiervoor 'Terug' omdat dit harde klanken heeft en het paard het beter kan horen. Verplaatst je paard zijn gewicht? Beloon dan meteen. Dit is de eerste stap. Hierna druk je weer met je vinger tegen de borst, zeg je het commando en beloon je pas als hij een stapje naar achteren heeft gezet. Steeds herhaal je het totdat je paard snapt dat je met het commando dat jij geeft, hij een stapje naar achteren moet doet. Dit bouw je uit totdat je paard op jouw commando heel veel stappen naar achter doet en dus naar achteren leunt.
 
Druk met het touw. 
Ik vind deze methode zelf niet de beste, maar het werkt voor veel paarden wel. Je doet het halster aan bij je touw en maakt het halstertouw eraan vast. Je werkt een beetje druk uit op het halster door een beetje druk op het halstertouw te zetten. Dit is voor veel paarden genoeg om een stap achteruit te zetten, omdat ze dan van de druk verlost zijn. Hier gebruik je ook meteen je commando bij. Wat je kan doen, is dat je zelf een stap naar achteren zet als je paard dat ook doet. Als je paard dan weet wat de bedoeling is, dan loop jij achteruit en doet hij hetzelfde. Dit is wat Sjors ook doet. Ik loop naar achter, hij loopt met me mee. 

Beloon bij ieder stapje wat je paard achteruit zet. Vaak is het verlossen van de druk ook al beloning genoeg. Begin wel meteen met het commando eraan vast te zetten. Zo linkt je paard sneller wat bij wat hoort.  Deze methode werkt sneller dan de methode met de vinger tegen de borst, maar het is aan jullie om te beslissen wat werkt voor jouw paard. Vinger tegen de borst-methode werkt bij paarden die gevoelig zijn voor aanraking.
Druk met touw-methode werkt bij paarden die goed reageren op druk en niet zo goed op aanraking.