De spagaat

De spagaat is in het feite het paard aan leren om in de 'plasstand' te gaan staan op commando. Dit is een goede oefening voor de buik-rug en been spieren! Bouw de oefening langzaam op om de spieren te tijd te gunnen eraan te wennen en geen spierpijn te creeëren. Een goede spagaat ziet er zo uit: /    |  wat ik met deze twee streepjes bedoel is dat de achterhand zich oprekt en de voorbenen vrijwel gestrekt blijven staan. 

Hoe leer je het aan? Er zijn twee manieren.

-  De manier vanuit de jambette. Vraag de jambette aan je paard en beloon als hij het been ietsje verder naar voren zet dan het andere been. Hier begin je mee. Brengt je paard zijn achterbenen daarna mee? Zet hem terug en begin opnieuw. Het kan even duren voordat je paard het snapt maar consequent zijn werkt goed. Plak er meteen een commando aan vast zodat hij duidelijk word dat hij de achterbenen niet mag meenemen. Het commando dat je gebruikt werkt dus eigenlijk als een rem om te zorgen dat de achterbenen blijven staan. Het beste commando hierbij is dus iets van 'ho'

-
De manier met het balkje.  Leg een balkje voor de achterhoeven van je paard en vraag je paard naar voren toe met een commando. Veel paarden vinden het griezelig om met hun achterbenen ergens overheen te gaan als ze er niet met hun voorbenen eerst overheen zijn gegaan. Grote kans dus dat , als je je paard naar voren vraagt,  je paard zich probeert uit te rekken. Let wel op dat de voorbenen redelijk recht blijven staan. Vraag de jambette of pak de hoeven van je paard zelf op en zet ze wat naar voren. 

-
De manier vanuit het plassen. Dit werkt vaak ook goed als de andere manieren niet werken. Als hengsten-ruinen gaan plassen zie je ze vaak in de spagaat staan. Maak daar gebruik van! Zeg een commando (wel voordat hij gaat plassen) en beloon daarna meteen. Dit herhaal je steeds als je ziet dat je paard gaat plassen. Deze manier kan wel even duren omdat je niet zeker weet wanneer hij gaat plassen en je bent er ook niet de hele tijd bij natuurljk. Let op: deze manier werkt voor hengsten/ruinen. 

Let ook op dat je paard niet over zijn lichamelijke grenzen heen gaat. Hierbij kunnen er spieren opgerekt worden of hij krijgt spierpijn.