Wat heb ik nodig?

Wat heb je nodig als je wilt beginnen met vrijheidsdressuur?

Ten eerste: een paard.
Groot, klein, dik, dun.. Maakt niet uit. Ieder paard kan vrijheidsdressuur leren. Wees er wel zeker van dat er sprake is van wederzijds respect zodat je paard de oefeningen niet tegen jou gaat gebruiken.

Zoals ik al eerder zei: ieder paard kan vrijheidsdressuur leren. Maar er zijn natuurlijk ook paarden die lichamelijke problemen hebben. Zoals last van artrose of last van de spieren. Hou rekening ermee dat zij niet alle oefeningen kunnen doen omdat dat gewoonweg te belastend is voor hun botten of spieren. Een paard met artrose kun je natuurlijk de jambette aanleren, maar hou er rekening mee dat hij dan niet langer dan een aantal seconde zijn been omhoog kan houden. Echter zal je een paard met artose nooit  kunnen laten zitten, dat doet teveel pijn. Net zoals een paard dat iets aan zijn rug heeft, dat zal ook nooit kunnen zitten. Probeer je het wel? Dan kan je blijvende schade aanrichten of ervoor zorgen dat je paard hartstikke veel pijn heeft en respect verliest.



Ten tweede: Biks of een andere lekkernij.
 
Dit dient als beloning! Zelf gebruik ik ook kleine stukjes wortel of appel. Maakt niet uit, zolang het maar klein is. Beloon je paard niet de hele tijd met grote beloningen omdat hij dan gaat denken dat hij de hele tijd een grote beloning krijgt en het uiteindelijk niet meer doet voor een kleine beloning. Natuurlijk mag je als hij een oefening hartstikke goed doet(ookal is het per ongeluk) uitgebreid belonen en hem de hemel inprijzen, maar doe dit niet de hele tijd zodat hij weet dat hij goed moet werken als hij een grotere beloning wilt ontvangen. Als je hem beloont, gebruik dan ook goed je stem zodat hij dat uiteindelijk ook oppakt als beloning en je niet de hele tijd met biksjes hoeft te belonen.


Ten derde:  een zweepje.

Absoluut NIET bedoeld om je paard mee te straffen of te slaan. Het word gebruikt als verlening van je arm zodat, als je paard wel erg enthousiast zijn been de lucht in gooit, jij je armen gewoon nog hebt. Je geeft hiermee hulpen zodat als je ook op je paard oefeningen wilt doen, je niet helemaal over hem heen moet hangen om maar zijn been aan te raken. Je kan ook hele kleine, zachtje tikjes geven als een hulp.


Ten vierde: Een clicker.

Dit is optioneel, maar ik kan het erg aanraden. met een clicker geef je op precies het goede moment aan dat je paard het goed doet. Iets wat je met alleen biksjes niet gaat lukken, tenzij je paar al een commando van jou heeft geleerd dat voor hem dient als beloningssignaal.


Hoe je begint met clickertraining vind je onder het kopje vrijheidsdressuur 

Maak jouw eigen website met JouwWeb