Clickertraining

Je wilt beginnen met clickertraining. Laat me uitleggen hoe je dat het beste kunt doen.

Aanleren van het beloningssignaal.
Neem je paard mee naar een rustige omgeving waar hij niet afgeleid kan worden en alle aandacht voor jou heeft. Zorg dat je voldoende biksjes bij je hebt. Click en beloon meteen. Laat hem rustig zijn mond leeg eten en herhaal dit een aantal keren. Je merkt vanzelf wanneer je paard het door begint te krijgen. Meestal is het dat als hij de click hoort, dan de oortjes dan naar voren kom te staan en hij je aankijkt of richting je hand kijkt waar het voer uit komt. Let goed op deze signalen, want ze kunnen ook héél klein zijn.  Zie je deze signalen langzaam opkomen of zie je ze meteen?


De clicker is eigen bedoeld voor het aanleren van kunsten en daarna bouw je het langzaam af als je paard de kunst hartstikke goed kent. Wil je het afbouwen? Dan hang je de click samen met een ander woord. Bij mij is dat 'Super.' Ik zeg dat woord tegelijk dat ik click zodat hij dat met elkaar verbind. Na een tijdje weet hij dat 'Super' ook bedoeld dat hij het goed heeft gedaan. Zo bouw je langzaam het gebruik van de clicker af. Doe dit echter alleen als je paard de oefening heel goed kent. Kent hij hem nog niet heel goed? Dan gebruik je de clicker nog even om het hem beter aan de leren. 


                                  

Dan is het tijd voor de volgende oefening die bij clickertraining belangrijk is om nu écht door te laten dringen waar dat rare click geluid nu voor dient: Voer vermijden. Doe dit met een hek tussen jou en je paard in zodat hij zich niet gaat opdringen.

Neem wat biksjes in de ene hand en je clicker in de andere. Maak van de hand met de biksjes een vuist met de knokkels naar boven en hou deze richting je paard. Wilt hij aan je hand gaan bijten of je hand aanraken met zijn lippen? Beweeg je vuist naar boven en geef hem een zachte tik tegen zijn lippen. Niet te hard, maar wel dat hij weet dat dat niet de bedoeling is en zeg ´NEE´. Zodra je paard weg kijkt als je ´NEE´ zegt, beloon je hem uitbundig. Want dát is de reactie die je wilt zien. Herhaal dit een aantal keer en beloon zodra hij wegkijkt. 


Gaat dit goed en reageert je paard op de juiste manier op 'NEE'? Dan kun je het wat moeilijker maken. Leg het voer in je open hand en hou dit voor je paard. Als hij er op af wilt gaan met zijn mond dan doe je snel je hand dicht en geef je hem een zachte tik tegen zijn lippen/mond.  Hou er rekening mee dat dit langer kan gaan duren dan met de vuist dicht, want nu ziet hij het voer en denkt hij dat hij het krijgt omdat het op een open hand ligt. Herhaal dit en na een aantal keren zal je paard doorkrijgen dat hij juist voedsel krijgt, als hij het in je hand negeert.  Je kunt eventueel ook een commando geven als hij het mag op eten. In dit geval is dat dus de click die je met de clicker maakt, maar je kan ook een stemcommando eraan vast maken zoals 'Ja' of 'Doe maar'.


Dit is een van de belangrijkste oefeningen om te zorgen dat je géén bedelend paard krijgt.
 

Maak een Gratis Website met JouwWeb