Jambette

De jambette: het uitslaan van het been en het in de lucht laten hangen. 

Dit vergt wat oefening omdat je paard het gewicht goed moet kunnen verdelen. Overhaast dit dus
niet . 
Deze oefening werkt het beste met een clicker.  Je kan dan precies op het juiste moment clicken. Ieder paard heeft een plek op het been dat hem een beetje irriteert en waardoor hij (als je het plekje aanraakt) zijn gewicht verplaatst of al het been een beetje optilt.

Raak dat plekje aan. Als je paard zijn gewicht verplaatst, click je meteen en geef je een beloning. Dit herhaal je een aantal keren totdat je paard het snapt. Dan ga je een stapje verder! Nu click je pas als hij zijn been een beetje optilt. Hou je hand op het plekje en click als het been de lucht in gaat. Maakt niet uit hoeveel, ookal is het maar een cm. Click en beloon! Zo bouw je het steeds uit.

Het kan zijn dat je paard niet meteen zijn been in de lucht houd, maar dat hij gaat stampen op de grond. Dit mag je ook belonen, want het been gaat immers de lucht in! Vanuit daar kan je het uitbouwen naar het been in de lucht houden. Je clickt precies op het moment dat zijn been hoog in de lucht is en geeft de beloning.  Timing is heel belangrijk bij dit stuk. Click precies op tijd, en precies op het moment dat het been van je paard zo hoog is als jij wilt. Het paard weet natuurlijk niet wat de bedoeling is in het begin, dus herhaal het een aantal keer. Je merkt vanzelf wanneer je paard het snapt. De houding van je paard veranderd, de ogen gaan anders staan. Je paard ontspant! 

Het kan zijn dat je paard vanalles gaat uitproberen om hij niet meteen weet wat je bedoeld. Toon geduld en merk je dat je paard het teveel word? Dan stop je even en hou je pauze. ga niet overvragen. Misschien heb je een paar dagen nodig, maar hey.. dan heb je die maar nodig. Het eindresultaat word er alleen maar beter van. 

  

Maak een Gratis Website met JouwWeb