Flemen/lachen

Tip: Doe dit met een hek tussen jou en je paard in. Zo kan hij niet opdringerig worden.  

Flemen/lachen.
Deze is het simpelste en het makkelijkste uit te voeren. Er zijn verschillende manieren om dit aan te leren.

- Zie je je paard toevallig flemen? Click en beloon!  Doe dit steeds als je ziet dat hij fleemt. Zet dit wel meteen op commando. Bijvoorbeeld als je het ziet en je staat kortbij dan steek je bijvoorbeeld je vinger op en zeg je 'Fleem'. Als je dit herhaalt, dan weet hij dat hij het flemen moet doen als je dat commando laat zien en zegt. Natuurlijk kan je ook alleen je vinger opsteken of fleem zeggen, of zelfs een heel ander woord. maar zorg ervoor dat het commando niet op een ander commando lijkt. Dan kan je paard in de war raken en alles door elkaar halen.

- Raak zijn lip aan. Beweegt hij het ook maar een klein beetje? Click en beloon. Dit zijn de eerste stapjes. De eerst 3 à 4 keer kan je dit belonen maar daarna moet hij toch wat meer zijn best gaan doen. Blijf zijn lip aanraken. Tilt hij hem steeds verder op? Super, blijf belonen! Zet dit ook meteen op commando.

- Heeft hij je door? Bummer.. Maar daar is ook een trucje voor. Doe iets wat hij lekker vind in je hand en hou dit vast terwijl je zijn lip aan zoals hierboven beschreven. Vaak doet hij dit wel omdat hij eten ruikt. Zo kan je het steeds verder uitbouwen totdat hij fleemt!

- Hier iets wat ik bij sjors heb gebruikt uit pure wanhoop. Hij gaf bij mij aan dat niets zijn interesse wekte behalve spelen. Ik heb zijn lip gepakt, mijn vinger onder het randje gehouden en toen hij hem een beetje optilde om hem van mijn vinger af te halen, beloonde ik. Na een tijdje hoefde ik mijn vinger maar op te steken en hij fleemde. Omdat mijn vinger optillen al het commando was voor het nee-schudden heb ik het commando voor het flemen veranderd. Ik zeg 'Fleem' en beweeg mijn wijs- en middelvinger. 

DIT WERKT NIET BIJ PAARDEN DIE METEEN ACHTERUIT LOPEN ALS JE EVEN TE LANG ZO STAAT!

- Krijg je het niet voor elkaar, zelfs niet met deze tips hierboven? Als je een ruin of een hengst hebt kan ik je nog een extra tip geven. Pak een merrie keutel en duw deze voorzichtig (en niet te ver) in een van zijn neusgaten. De meeste hengsten of ruinen gaan hier écht wel van flemen. Want ik bedoel, de geur van een lekkere merrie? Niet te weerstaan. Fleemt hij? Volg dan de stappen zoals hierboven beschreven. Clicken en herhalen. Na een tijdje wel de merrie keutel verder van hem afhouden, anders blijft hij alleen flemen als het in zijn neus geduwd word omdat hem dat geleerd is. Ga wat van hem afstaan als hij eenmaal fleemt met de merrie keutel en laat de merrie keutel alleen maar zien. Vaak is dit genoeg om een trigger reactie te veroorzaken. Hij ziet het, ruikt zogenaamd de geur en gaat flemen. Verzin je commando als je de keutel laat zien en laat dit zien/horen ondertussen dat hij fleemt. Blijf natuurlijk op het goede moment clicken en belonen! Na een tijdje hoef je het commando alleen maar te laten zien/ te zeggen en hij fleemt!


Veel plezier en vergeet niet:
Weet je paard het antwoord niet, dan moet je je vraag misschien anders stellen.