Voetjes optillen.

Bij het voetjes optillen is het de bedoeling dat je paard alle vier de voetjes op commando kan optillen. Het is niet de beodeling dat je paard zijn benen uitslaat of naar achteren trapt. Het enigste wat je paard moet doen, is optillen en omhoog houden totdat jij aangeeft dat hij het been weer mag neerzetten.

Zoals bekend is, hebben paarden net als mensen verschillende drukpunten waarop ieder paard zal reageren. Zo ook in de benen. Glijd met je hand langs het been, net zoals je zou doen bij het hoeven uitkrabben. Verplaatst je paard het gewicht op het andere been om het gewenste been op tillen? Dan beloon je dit. Werk ook met een stemcommando en herhaal de oefening een paar keer.

Waarschijnlijk zullen de meeste paarden na enkele keren oefenen per been (achter en voor) de oefening al snappen, omdat het al snel gelinkt word naar het hoeven uitkrabben. Zodra je merkt dat de aanraking met je hand niet meer nodig is, kun je de oefening uitbreiden naar het aanraken en wijzen met de zweep. Herhaal alle benen enkele keren en oefen per dag eventjes, totdat de oefening er helemaal inzit. 

 

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb