Een goed begin is het halve werk.

Hoe win je het vertrouwen van je paard? Dit duurt bij sommige paarden wat langer dan bij anderen maar van ieder paard kan je het vertrouwen winnen. Hoe? Lees snel verder. 


Het vertrouwen winnen van een paard heeft tijd nodig, het gebeurd niet van de ene op de andere dag. Neem je tijd en overhaast niets want dan heb je kans dat je je paard juist verder van je af duwt en daar werk je niet naar toe.

Ga eens bij je paard in de wei zitten. Gewoon zitten, niet achterna lopen maar ga lekker op je gemak zitten.  Je paard zal afwachtend zijn en niet meteen op je af komen. Maakt niet uit, blijf lekker zitten. Hij komt misschien niet meteen de eerste keer op je af, of de tweede, of de derde.. Maar hou vol. Omdat jij in de wei zit en niet achter hem aanloopt weet hij dat je hem niets gaat doen. Dan word hij nieuwsgierig wat dat rare mens daar nou doet. Na een tijdje komt hij vanzelf naar je toe. Laat hem snuffelen, laat hem tegen je duwen met zijn neus. En als hij het toelaat, geef hem een aai over zijn neus of hoofd. En hou je energie rustig.  Hij weet dat je hem niets gaat doen en durft naar je toe te komen.

En het vertrouwen winnen van je paard is het begin. En zoals hierboven staat: het begin is het halve werk.  Omdat je paard je vertrouwd gaat het trainen makkelijker. Want je paard weet nu dat hij je kan vertrouwen en dat je hem geen dingen laat doen die niet veilig zijn.  Doe dit dus ook niet, want dan raak je het vertrouwen van je paard kwijt.

En ook al gaat het niet altijd zo soepel, ik spreek uit ervaring, het vertrouwen in en van je paard raak je niet zo snel kwijt.

Maak jouw eigen website met JouwWeb